19 Şubat 2015

AVM Mağaza Tasarımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Perakendeci mağazanın açılış yeri seçildikten sonra, sıra içindeki ürünlerin doğru yerleşimi. Perakendecilik yönetiminde bu hazırlığa “mağaza planlaması” adı verilir. Etkin bir satış için planlama yapmak çok önemlidir. Mağaza planlaması yeni açılacak mağazaların yanı sıra eski mağazaların modernizasyonu içinde gereklidir.

İlginizi Çekebilir : İç Giyim Mağaza Dekorasyonu

Mağaza planlaması iki açıdan incelenebilir:

1-Mağaza cephe tasarımı

2-Mağaza iç tasarımı

Mağazanın Cephesi, binanın dıştan görünüşü ve buna ilişkin özellikleri kapsar.

Mağazanın dış görünüşü şu özellikleri açısından ele alınır.

-Dış cephe

-Giriş ve çıkışlar

-Vitrinler

-Yükleme-boşaltma tesisleri

Mağaza Dış Cephe Tasarımı

Mağazanın ön yüzü fazla süslü ve kafayı karıştıran bir görünüşte olmamalıdır. Aksine istikrarlı görünüşte, sade ve fonksiyonel olmalıdır. Günümüzde mağaza cephe tasarımlarında kullanılan malzemeler teknolojik buluşlarla hızla değişmektedir. Hangi malzemenin kullanılacağı eldeki fonlar, Kullanılan malzeme bakım ve temizlemeye elverişli olmalıdır.

Birinci katın kaldırımdan içerde ve üstünün kapalı olması durumu bir artı olacağı gibi, müşterilerin rahatsız olmadan vitrine bakması, yağmurlu havalarda sığınması açısından elverişli olacaktır.

Tercih edilecek mağaza tasarımı için Mağazanın ön cephesi, mağaza unvan ve isminin tabelada gösterilmesine elverişli olmalıdır. Mağaza isim tabelasının amacı tüketicinin mağazayı tanıması ve ilgisini çekecek tasarımlardan oluşturulmalıdır. Yukarıdan aşağıya yazılan isimlerin okunması zordur. Tabelaların diğer tabelalar arasında kaybolmaması gerekir.

Girişler müşterinin içeriye girmesini özendirecek biçimde çekici ve rahat olmalıdır. Girişlerde basamak, eğim, sütunlar olamamalı, bu tür engeller yaşlı, yorgun, acelesi olan kişiler için tehlike yaratabilir. Kapıların kolay açılması gerekir.

Giriş kapısı sayısı yerleşim yerlerinde müşteri yoğunluğunu ve yönünü etkileyen faktördür.

Tüketiciler için park son derece önemlidir. Perakendecilerin bir kısmı bu durumu göz ardı ederek, müşteri kaybetmektedir.

Mağaza Vitrin Tasarımları

Özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu mağazalar için vitrin önemli bir promosyon aracıdır. Vitrin, mağazanın kimliğini yansıtır, müşteriyi binaya ve mağazaya çeker.

Vitrinin derinliği ve boyu iyi ayarlanmalıdır. Malların boyutları küçükse, vitrinde müşteriye yakın yerlere konulmalıdır. Örneğin, kuyumcu dükkânlarında mallar göz hizasında sergilenir.

Malların boyutları büyükse, müşteriden uzağa yerleştirilmeli, vitrinin tabanı alçak, boyu yüksek ve derin olmalıdır. Örneğin, mobilya mağazası vitrini

Vitrinler gerektiğinde değişiklik yapabilecek biçimde esnek hazırlanmalıdır. Nem, donma, sıcak, erime gibi iklim şartlarına karşı korunmalıdır.

Vitrinlerin ön yüzü tamamen camdan yapılmasının avantajı tüm mağaza içini sergileyebilmek, mağazaya doğal ışık ve enerji tasarrufu sağlamaktır.

Yükleme-boşaltma dokları, teslim alma odaları, asansörler, bağlantı kapılarının müşteri trafiğinin engellenmemesi ve estetik açıdan, binanın arka yüzüne yerleştirilmelidir.

Mağazanın İç Dekorasyonu

Mağazanın iç dekorasyonu, mağazanın fonksiyonlarına bağımlıdır. Bu fonksiyonlar zamanla ve mevsimlere göre değişebileceğinden içyapıda geleceğe dönük esneklik sağlanabilmelidir. Örneğin, bazı duvarlar kalkabilir, ışıklar değişebilir…

Müşterinin sadece mağazaya girmesi yeterli değildir. Müşteri içeri girdikten sonra rahat, estetik, hoş bir atmosferle karşılaşmak ister. Pis sıkışık, dağınık, ışıksız mağazalara giren müşteriler zaman kaybetmeden hemen çıkacaktır.

Mağaza duvar, zemin ve tavan tasarımı

Zemin kaplamaları için çok çeşitli malzemelerin seçimi bütçe durumuna, mağaza tipine, temaya göre değişecektir. Mağaza içindeki döşeme malzemeleri de bölümlere göre değişir. Örneğin, yükleme boşaltma bölümleri dayanıklı malzeme ile kaplanması gerekir. Giyim reyonlarında renk, tasarım, dayanıklılık ve kolay temizleme ön planda olmalıdır.

Duvar, tavan renk ve kaplamaların seçiminde renk, çekicilik ve tasarruf önemlidir.

Renkler mağazanın boyutlarında önemli değişiklikler oluşturur. Örneğin, uzun ve dar bir mağaza dipteki duvarların, yanındakilerden daha daha koyu renge boyanmasıyla daha geniş izlenimi oluşturulabilir.

Küçük mağazalarda tüm duvarların açık renklere boyanması ile mağaza büyükmüş gibi görünüm elde edilecektir.

Tavanı yüksek mağazalarda tavan duvarlardan daha koyu renge boyanırsa daha alçak görünür.

Işığı fazla yansıtan, yutmayan renkler ışıklandırma giderlerinden tasarruf sağlayacaktadır.

Gıda maddeleri perakendeciliğinde şeftali rengi ve tonları iştah açıcı, açık mavi-yeşil tonları serin ve taze hava verecektir.

Koyu kırmızı ve mavi dikkat çekicidir. Gri ve beyaz renkler raflarda kullanılırsa temizlik izlenimi yaratır.

Yerlerde olduğu gibi, tavan ve duvarların da sürekli bakımlı ve temiz tutulması gerekir. Bazı küçük mağazalar geniş göstermek için ayna kullanmaktadır.

Mağaza Işıklandırma

Düşünülen mağaza tasarımı için, doğru aydınlatmanın yararları şunlardır:

Rahat bir atmosfer yaratır

Müşterilerin dikkatini belli ürünlerin üzerine çeker

Müşterilerin malların kalitesini çabuk ve doğru değerlendirmesine yardımcı olur

Mağaza içi trafiği hızlandırır

Mağaza personelinin moralini yükseltir

Hırsızlığı azaltır.

Mağaza Tasarımı Renk Uyumu

Çok fazla renk kullanmak bir çatışma çıkartacaktır. Birkaç ana renk seçmek daha doğru ve hedefe yönelik olacaktır. İkincil renkler, ana rengin daha açık tonları olmalıdır. Arka plan renkleri, ürünlerin öne çıkmasını sağlamak için yumuşak renklerden seçilmelidir.

Müşterinin tercih ettiği renkleri taşıyan ürünler ile buluşmasını kolaylaştırır. Takım veya set olmayan adetli satış amacıyla üretilmiş olan ürünler açık renkten koyuya doğru, önce pastel renkler, sonra canlı renkler, en son koyu renkler dizilerek yerleştirilir. Her renk için önce düzler, sonra desenliler gruplanır.

ï Müşteri önce rengi, sonra şekli daha sonra çizgiyi görür.

ï Renkler konusunda herhangi kesin bir kural olmamakla birlikte renkleri seçmede bir mantık vardır.

ï Mağazada kullanılan renklere karar verirken renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etkileri de göz önüne alınır.

ï Bir rengi tüm tonlarda kullanmak

ï Parlak turuncu düşük fiyat algısı oluşturur.

Ana Renkler

ï Mavi, kırmızı, sarı

Ara Renkler

ï Pembe; Turuncu; Mor;

KIRMIZI: İnsanların en çok dikkatini çeken ve algılamada ilk sırayı alan renktir, iştah açar, tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır.

SARI: ikinci renktir. Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin rengidir, her yerde kullanılmaz. Bu renklerin yüksek tonları bunları izler.

LACİVERT: Kozmik renktir, sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler

PEMBE: Sevgi, yumuşaklık, rahatlatıcı çocuksu bir renktir. KAHVERENGİ: İnsanı hızlandıran bir renktir, toprak ve sonbahar rengidir.

MAVİ: Sakinlik simgesidir, uzaklık ve derinlik hissi verir SİYAH: Gücü ve tutkuyu ifade eder, siyah fon karamsarlığı ifade eder.

MOR: Şıklık, mistik, hayal gücünün ve yaratıcılığın rengidir.

BEYAZ: İstikrarı, devamlılığı, temizliği simgeler

YEŞİL: Güven verir, rahatlatıcı etkisi vardır, yaratıcılığı körükler.

Post Types
About mimareyup